Szén nanocsövek

Az elmúlt néhány év során a szén nanocsövek a nanotechnológia, az anyagtudomány és az elektronika fő kutatási tárgyává fejlődtek. Kiváló mechanikai stabilitásuk és elektromos vezetőképességük miatt a tiszta szénből álló anyagok között az egyik legnépszerűbbekké váltak.

A szén nanocsövek szén atomok alkotta > 0,9 nm belső átmérőjű, hengeres csövek. Felhasználják őket pl. széles szögű téremissziós eszközök előállításában, töltőanyagként kompozitok gyártásában vagy nanoméretű csapágyakként.

A szén nanocsövek hőkezeléséhez 2000°C fölötti hőmérsékletekre van szükség a szerkezeti hibák, mint fémszennyezések vagy rácshiányok eltávolítására. Magas hőmérsékletet igényel a cső szerkezetének megváltoztatása is, pl. egyfalú csőből (SWNT) kétfalú (DWNT) vagy akár többfalú (MWNT) szén nanocső előállítása.

A DWNT és az MWNT csőtípus is sokkal stabilabb a megfelelő egyfalú típusnál. A DWNT és MWNT típust létrehozó szerkezeti változás 2000°C és 2800°C közötti hőmérsékleten argon atmoszférában következik be.

Az LHTG grafit szigetelésű laboratóriumi kemence akár 3000°C-ig felfűthető és ideális erre a feladatra, ha széntartalmú atmoszféra megengedett.