Szárítási / Izzítási veszteség

Izzítási veszteség (LOI: loss on ignition)

Az izzítási veszteség a minta súlyvesztése mérését jelenti, ha olyan magas hőmérsékletre hevítik, hogy ott némely alkotórésze elég vagy elillan. A minta súlyvesztését folyamatosan ellenőrzik a melegítés során, ez pl. üledékek, iszapok, talajok és hulladékok szerves anyagtartalmának meghatározásához szükséges. A szervetlen anyagtartalom is vizsgálható izzítási veszteség meghatározásával pl, cementben, mészkőben, égetett bauxizban és hőálló anyagokban.

Szárítási veszteség (LOD: loss on drying)

A szárítási veszteség meghatározása a minták nedvességtartalma mérésének általánosan használt módja, bár néha ezt a minta összes illékony anyagtartalmának is nevezik. A szárítási veszteség rendszerint nem vonatkozik a molekulárisan kötött vízre vagy kristályvízre.

Termogravimetrkus analízis (TGA)

Ezt a módszert elterjedten használják az anyagok bizonyos jellemzői meghatározására, melyek bomlás, oxidáció vagy illékony komponensek (pl. nedvesség) távozása miatti súlycsökkenésben vagy -növekedésben nyilvánulnak meg. Termogravimetrikus analízis során a minta súlyváltozását folymatosan kell mérni a hevítés alatt.

A Carbolite Gero cég számos kemencét kínál beépített mérleggel, pl. a AAF-BAL hamvasztókemencét a szerves anyagveszteség, a CWF-BAL izzítókemencét a szervetlen anyagveszteség és a ABA 7/35B kemencét az aszfalt kötőanyagtartalom mérésére. Egyedi kiépítésű készülékek is tartalmazhatnak beépített mérleget a szárítási ill. izzítási veszteség méréséhez és termogravimetrikus analízishez. Ezek néhány példája megtekinthető az egyedi készülékek oldalakon.