Szárítási / Izzítási veszteség

Égetési veszteség definíciója:

A leggyakoribb égetési veszteség meghatározási módszer az egyszerű ‘hamvasztás’

A Carbolite aszfalt kötőanyag analizátor (ABA) forró aszfaltkeverék (HMA) mintákvan lévő aszfalt és kötőanyag százalékos összetétele meghatározására szolgáló speciális kemence. Az eljárás kompatibilis a AASHTO T 308-10, ASTM D6307-10 és BS EN 12697-39:2012 szabványos módszerekkel.

Szárítási veszteség definíciója:

Ez az elterjedt vizsgálati módszer a minta nedvességtartalma meghatározására szolgál, bár néha a minta illékony komponensei veszteségére is vonatkozhat. A módszer tehát általában nem vonatkozik a molekulárisan kötött vízre vagy a kristályvízre.

A szilárd mintákat általában nedvességmeghatározó mérleggel vizsgálják, ez infravörös fűtőegységgel ellátott érzékeny elektromos mérleg. A mérleget vezérlő szoftver érzékeli, ha a minta súlyának csökkenési sebessége minimális értékűvé válik - akár abszolut, akár százalékos értelemben. A Carbolite cég ilyen típusú készüléket nem kínál.

Ha a minta anyaga már a szárításhoz szükséges hőmérséklet alatt megolvad vagy ha a minta porozitása vagy felületi jellemzője nagymértékű nedvességmegkötődést eredményez, akkor a minta kiszárítására gyakran használnak vákuumkemencét. A Carbolite cég vákuumkemencéket jelenleg nem kínál.

Alternatív és munkaigényesebb módszer a bemért súlyú minta szárítószekrényben történő melegítése. Figyelni kell arra, hogy a választott szárítási hőmérséklet ne okozza a minta oxidáció vagy égés miatti súlyvesztését vagy a szekrénykamrában keringő levegő se csökkentse (vagy növelje) a minta súlyát. A kiszárított mintát azonnal száraz deszikkátorba kell helyezni, míg a szárítási veszteség meghatározásához újra le nem mérik a súlyát. A Carbolite AX szárítószekrények használhatók ehhez az alkalmazáshoz.

A folyadékokat általában Karl Fischer titrálási módszerrel vizsgálják, bár a Karl Fischer készülékhez csatlakoztatott ‘kemencével’ porok víztartalma is meghatározható. A Carbolite cég Karl Fischer titrátorokat vagy ilyen készülékekhez illeszthető kemencéket nem kínál.

Sokféle módszert alkalmaznak gázok szárítási vesztesége meghatározásához. A Carbolite cég ilyen típusú készüléket nem kínál.