GLO - Izzítókemence

Close

Nyelv:

A GLO (Glühofen) izzítókemence vákuumtömített retortával van felszerelve, melyet szimmetrikusan elhelyezett fűtőelemek vesznek körül. A CrFeAl-ötvözet (APM) fűtőelemek kerámiagyapot szigetelésbe vannak beágyazva.

A GLO kemencéhez gyakran vákuumpumpa is csatlakozik, hogy csökkentsék az oxigén szintjét a hőkezelés előtt. A retorta többszöri leszívásával, majd nitrogénnel történő átöblítésével a lehető legtisztább belső atmoszfára érhető el. Igy sokkal kisebb a nitrogénfelhasználás mintha - vákuum leszívás nélkül - egyszerűen csak nitrogént áramoltatnának a retortába. Az oxigénszint lecsökkentése után az inert gáz kis túlnyomása mellett kezdődik a hőkezelés.

1100°C az elérhető max. hőmérséklet az atmoszférikus nyomáson történő hőkezelésnél. Vákuum alatti hőkezelésnél 750 °C az elérhető max. hőmérséklet. A retorta hőmérséklethomogenitása egy második fűtőzónával még tovább javítható, a hengeres retorta ajtaja fűthető, ha szükséges. Az öblítőgáz a retorta ajtaján át előmelegítve jut be a beépített sugárzásvédő lemezek révén és a kemence hátsó részén távozik az eljárás során keletkező egyéb gáznemű melléktermékekkel együtt . A sugárzásvédő lemez és az ajtó vízhűtése az ajtótömítéseket védi a károsodástól és biztosítja a felhasználó balesetvédelmét.

A GLO kemence működtethető manuálisan vagy automatizált rendszer segítségével is. A kemence térfogata lehet 40, 75 vagy 120 literes. A retorta magas hőmérséklettel szemben ellenálló acélötvözetből (1.4841) készül. Kérésre más anyag is alkalmazható.

Az izzítókemence reaktív gázatmoszférában (pl. hidrogén) is működtethető, ez akkor megfelelő biztonsági kiépítést is igényel. Ez automatikus zavarfelismerő rendszerből és biztonsági nitrogéntartályból áll. Hibás működés esetén biztonsági tartály és a kemencetér közötti szelep automatikusak kinyílik. A kemencetér nitrogénnel történő elárasztása biztosítja, hogy semmiféle éghető vagy robbanásveszélyes gázkeverék ne keletkezhessen. Az összes felhasznált alkatrész SIL 2 (safety integrity level) bizonylattal van ellátva.

A kemence kompakt, helykímélő kialakítású. A "debinding" kiegészítő egység beépítésével kondenzációs csapda nélkül végezhető "debinding" vagy pirolízis művelet. Különösen nagy mennyiségű gáz felszabadulásával járó folyamatoknál előnyös az utánégető alkalmazása. A mérgező gázok elégnek abban és nem kell leállítani az izzítókemencét a kondenzációs csapda tisztításához. Az elszennyeződése minimalizálása érdekében az utánégetőig fűthető a gázelvezetés.

A GLO kemence opcionális gyorslehűtő egységgel is felszerelhető. Két megoldás lehetséges: (1) a retorta falát kívülről erős légárammal, (2) a retortában keringő inert gázt hőcserélővel hűtik le. A lehűlési idő pontos értéke a kemence töltetétől függ.

Alkalmazási példák

edzés, gázmentesítés, izzítás, megeresztés, pirolízis, szárítás, temperálás, termikus "debinding" szinterelés előtt

Alapkiépítés jellemzői

 • lehető legnagyobb tisztaságú, pontos összetételű atmoszféra
 • nagyvákuum lehetséges tömített retortában
 • gyors felfűtési és lehűtési opció kérésre
 • hidrogén parciális nyomásán alapuló működtetés kérésre
 • utánégető
 • bizonylattal ellátott biztonsági egység éghető és mérgező gázok használatához
 • teljesen automatizált vagy manuális működtetés
 • adatrögzítés a minőségbiztosításhoz

Opciók (már a rendeléskor megadandók)

 • vákuumrendszer: elővákuum, fogaskerék vagy turbomolekuláris szivattyú
 • különböző programozható hőmérsékletszabályozók: Eurotherm 3508, Siemens, iTools, túlhevülésgátló vagy távvezérléses
 • reakció gázbevezetés: hidrogénkoncentráció > 4%
 • hűtőegység (chiller), ha nincs helyi hűtővízellátás

Műszaki jellemzők


Izzítókemence belülről:
 1. nyitott ajtó
 2. sugárzásvédő lemezek
 3. kerámiagyapot hőszigetelés és fűtőelemek
 4. mintatartó állvány
 5. vékony fémborítás
 6. utánégető
 7. kemenceház

A GLO kemencében elérhető max. hőmérséklet 1100°C. Ebben a hőmérséklettartományban a hőátadás konvekció és hővezetés útján történik.

A kiváló hőmérséklethomogenitás elérése érdekében a kemence gázkeringető rendszerrel van felszerelve: a kemence hátsó falánál lévő ventilátor révén az inert gáz mindig egyenletesen körbeveszi a mintát.

A vízszintes tartóra helyezett mintán át vezetődik a bejövő gáz. A keletkező gáznemű melléktermékek azonnal kiöblítődnek a kemencéből.

A hőmérsékletet ellenőrző hőelem a kemence hátsó falánál, a minták közelében helyezkedik el.

A fűtőelemek a retortán kívül vannak. Felügyelet nélküli üzemeltetéshez a túlhevülés elkerülését szolgáló második hőelem beépítése ajánlott. Kérésre további hőelemek helyezhetők a retorta belsejébe.

Műszaki változtatás és tévedés joga fenntartva.