HB - Kupolás kemence, kerámiagyapot szigeteléssel

Close

Nyelv:

A HB kupolás kemencék (HB: Haubenofen) kupolája a benne lévő fűtőelemekkel együtt emelőmotorral mozgatható.

E speciális kialakítás révén megemelt kupola esetén a minta minden oldalról könnyen hozzáférhető. Tovább segíti a kemence betöltését a 750 mm magas alaplap is.

A szögletes belső tér 80 vagy 160 liter hasznos térfogatú lehet. 1300°C max. hőmérséklet esetén CrFeAl fűtőszál van az oldalfalakba és az alaplapba beépítve. Ez a kialakítás homogén hőmérsékleteloszlást biztosít.

1600°C, 1700°C vagy 1800°C max. hőmérséklet esetén MoSi2 fűtőelemek lógnak az oldalfalak mentén. Ekkor hatékony, többrétegű hőszigetelők biztosítják a tökéletes hőmérsékleteloszlást. Mindkét típusú fűtőelemet rendszeresen oxidáló atmoszférában kell működtetni, hogy teljes működőképességüket hosszú időre megtartsák.

A hőszigetelés anyag és vastagsága minden kupolás kemencénél a max. hőmérséklethez illeszkedik. E kialakítás célja mindig a lehető legjobb hőmérséklethomogenitás elérése a kemence hasznos térfogatában. A HB kemence nem vákuumtömített, mégis kézi szeleppel és rotaméterrel ellátott gázbevezetéssel van felszerelve. E gázrendszerrel történő elárasztással ugyanis a hasznos térfogat atmoszférája oxigéntartalma < 50 ppm alá csökkenthető.

Kerámia védőburkolatba helyezett S-típusú hőelem ellenőrzi a hőmérsékletet. Felügyelet nélküli működtéshez túlhevülés elleni védelmet szolgáló, (második) hőelemmel ellátott hőmérsékletszabályozó beépítése ajánlott.

Ha "debinding" eljárásra (kötőanyag eltávolítására) is szükség van, akkor a HB kemence utánégetővel szerelhető fel. Az eljárás során felszabaduló összes gáznemű melléktermék ebben a propán/sűrített levegő tüzelésű utánégetőben ég el. Kérésre a kemence tovább módosítható, pl. beépíthető gázkeringető rendszer, hogy különösen az alacsonyabb hőmérséklettartományban javuljon a hőmérséklethomogenitás.

Alkalmazási példák

"debinding", "debinding" levegő alatt, gázmentesítés, kerámia fröccsöntés (CIM: ceramic injection molding), megeresztés, szárítás, szintézis, szinterelés, szinterelés levegő alatt, szublimálás, temperálás

Alapkiépítés jellemzői

 • szinterelés levegőn 1800 °C-on
 • "debinding" levegőn
 • hatékony kerámiagyapot hőszigetelés
 • homogén hőmérsékleteloszlás
 • minta könnyen hozzáférhető, kupolás kialakítás
 • opcionális adatrögzítés

Műszaki jellemzők


HB kupolás kemence belülről
 1. fűtőelemek
 2. kerámiagyapot hőszigetelés
 3. alaplap 750 mm magasságban
 4. mozgatható kupola
 5. áramlásmérő
 6. fűtőelem alaplapban (csak CrFeAl fűtőszál esetén)

Műszaki változtatás és tévedés joga fenntartva.