HTKE - Kamrás kemence, kerámiagyapot szigeteléssel 1800°C-ig

Close

Nyelv:

A HTKE modell kompakt kamrás kemence MoSi2 fűtőelemekkel és kis hőtehetetlenségű kerámiagyapot szigeteléssel. A gondos kivitelű szigetelés optimális hőmérséklethomogenitást biztosít (HTK KE: Hochtemperatur Kammerofen keramisch).

A HTKE kamrás kemence 32, 64 és 128 l hasznos térfogatú kivitelben szerezhető be. Kérésre max. 250 l változat is készülhet. A kamrát MoSi2 fűtőelemek fűtik, melyek a kamra tetején rögzítve a kemence bal és jobb oldalán függőlegesen vannak elhelyezve. A fűtésteljesítmény, a szigetelőanyag és annak vastagsága határozza meg az elérhető maximális hőmérséklet értékét.

A HTKE kemencék 1600 °C, 1700 °C vagy 1800 °C max. hőmérsékletre vannak kialakítva. Velük csak levegő alatti hőkezelés lehetséges. Manuális szeleppel és áramlásmérővel felszerelt gázbevezetés is kialakítható, mely kissé módosíthatja a belső atmoszférát, de ez csak részben képes csökkenteni az oxigénszintet, mivel a kamra nem tömített. A HTKE modell tehát ideális kerámiák és oxidkerámiák szinterelésére. Az elérhető hőmérséklethomogenitás jobb, mint ± 5 K.

Kerámia védőburkolatba helyezett B-típusú hőelem ellenőrzi a hőmérsékletet. Felügyelet nélküli működtéshez túlhevülés elleni védelmet szolgáló, (második) hőelemmel ellátott hőmérsékletszabályozó beépítése ajánlott.

Ha a szinterelés előtt "debinding" eljárásra (kötőanyag eltávolítására) is szükség van, akkor "debinding" egységcsomag is beszerezhető. Ez előmelegített levegő bevezetésből, többféle gázcsatlakozóból és utánégetőből áll. Az előmelegített levegő szimmetrikusan elhelyezett fúvókákon keresztül öblíti át a kemencekamrát. Ez javítja a hőmérséklethomogenitást az alacsonyabb hőmérsékleteken és a levegő jobban körül is járja a mintát. A "debinding" eljárás során felszabaduló összes gáznemű melléktermék propán/sűrített levegő tüzelésű utánégetőben ég el. A "debinding" szakasz befejeztével megemelkedik a kemence hőmérséklete, s kezdődhet a szinterelés (tömörítés magas hőmérsékleten).


Alkalmazási példák

"debinding", "debinding" levegő alatt, gázmentesítés, kerámia fröccsöntés (CIM: ceramic injection molding), megeresztés, szárítás, szárítás, szintézis, szinterelés, szinterelés levegő alatt, szublimálás, temperálás

Alapkiépítés jellemzői

 • szinterelés levegőn 1800 °C-on
 • "debinding" levegőn
 • hatékony kerámiagyapot hőszigetelés
 • homogén hőmérsékleteloszlás
 • gyors felfűtés és lehűtés
 • manuális működtetés
 • opcionális adatrögzítés

Műszaki jellemzők


HTKE kemence belülről:
 1. fűtőelemek (MoSi2)
 2. kerámiaszál hőszigetelés
 3. nyitott ajtó
 4. tartóállvány
 5. hőelem
 6. hasznos térfogat

MoSi2, U-alakú fűtőelemek függőleges állásban vannak a HTKE kemence két oldalán elhelyezve. Kerámiaszál hőszigetelőlemezek szigetelik le a kemencekamrát kifelé. A hőmérséklethomogenitás javítása érdekében megfelelő vastagságúra választják az egyes lemezeket. A szigetelőanyagok alkalmazási hőmérséklete különböző, ezért a kemence specifikált max. hőmérséklete szerint választják ki őket. A kemence max. hőmérséklete 1600, 1700 vagy 1800 °C lehet. Vízhűtésre nincs szükség.

A kemencét kívülről az áramló környezeti levegő és a fémborítás hűti. A MoSi2 fűtőelem különösen a magas hőmérsékletű hőkezeléshez alkalmas. Ugyanis természetes védő oxidréteg alakul ki a MoSi2 fűtőelem felületén. Kiváló hőmérséklethomogenitás és kompakt kiépítés a HTKE kamrás kemence két egyedülálló jellemzője.

Műszaki változtatás és tévedés joga fenntartva.