AZ - 8-zónás csőkemence

Close

Nyelv:

Az AZ (acht Zone) csőkemence 8 egymástól függtelen fűtőzónából áll. Az egyes zónák hőmérsékletének beállításával hőmérsékletprofill alakítható ki a kemence fűtött hossza mentén.

E csőkemence kialakítása a Carbolite Gero F-sorozatú kemencén alapul. A kemence fűtőelemei anyaga CrFeAl ötvözet (APM néven is ismert). Az APM fűtőszál átmérője 5 mm. A CrFeAl fűtőelemek kerámiagyapot szigetelésbe vannak ágyazva, a szigetlés fésűszerű kialakítása nagyon robusztus szerkezetet biztosít. A kis hőtehetetlenségű szigetelés csak minimális mennyiségű hőt képes tárolni, ezért gyors a kemence felfűtése és lehűlése.

A fűtőszálak rendkívül szimmetrikus feltekercselése jobb, mint ± 5 K hőmérséklethomogenitás elérését teszi lehetővé az egész kemencében. A 8 fűtési zóna, a kemence két végének vastag szigetelése meghosszabbítja a kemence homogén hőmérsékletű szakaszát. Éppen ez a hosszú homogén hőmérsékletű szakasz a 8-zónás kemence fő előnye. További előny még a hőmérsékletprofil, pl. lineáris felfűtés, hőmérsékletcsúcs vagy más hőmérsékletváltozás pontos beállíthatósága.

Az AZ kemence egyik jól bevált alkalmazási területe a "chemical vapor deposition" eljárás, mely során az anyagot célzottan elpárologtatják a kemence magas hőmérsékletű végén és egy hordozó anyagra (szubsztrátra) kondenzáltatják a hidegebb a végén.

Mindegyik fűtőzóna hőmérsékletét saját külön hőelem szabályozza. A 3 m vezetékkel csatlakoztatott hőelemek a hőszigetelésen keresztül a fűtőelemek mellett vannak elhelyezve. A kemence túlhevülés elleni védelmét a hőmérsékletszabályozóhoz csatlakoztatott még egy további, független hőelem látja el.

Alkalmazási példák

elgőzölögtetés, kristálynövesztés, megeresztés, szárítás, szintézis, szublimálás

Alapkiépítés jellemzői

 • 8-zónás hőmérsékletszabályozás változtatható hőmérsékletprofilok kialakítására
 • hőmérsékletgradiens, a hőmérséklet lineáris növekedése/csökkenése a fűtött hossz mentén
 • meghosszabbított homogén hőmérsékletű szakasz
 • gyors felfűtés és lehűtés
 • automatizált működtetés
 • adatrögzítés a minőségbiztosításhoz

Opciók (már a rendeléskor megadandók)

 • kaszkád-hőmérsékletszabályozás
 • digitális hőmérsékletszabályozók, hőmérsékletprogramozók és adatrögzítők széles választéka RS232, RS485 vagy Ethernet csatlakozással

Műszaki jellemzők


AZ kemence belülről
 1. kerámiagyapot szigetelés
 2. kemenceház
 3. 8 hőelem a hőmérsékletszabályozóhoz
 4. hasznos térfogat

A kerámiagyapot szigetés több rétegben van elhelyezve. Gondos elhelyezésük gondoskodik arról, hogy ne legyenek hézagok az egyes rétegek között. A szigetelőrétegek e speciális kialakítása eredményezi a kemencén belüli kiváló hőmérséklethomogenitást.

A vezérlőegység a kemence állványába van beépítve, ezért a készülék nagyon kompakt kialakítású. A működtetés érintőképernyőn keresztül történik.

Vízhűtés nem szükséges, mivel a kemenceház és a szigetelések közötti térrész elegendő hőelvezetést biztosít. Ha vákuumszivattyút csatlakoztanak az izzítócsőhöz, akkor mégis szükség van hűtővízre a csatlakozások hűtéséhez.

Műszaki változtatás és tévedés joga fenntartva.