Kemencék 750 - 3000°C-ig

Standard kialakítású kemencék gyártása csak egyik része a Carbolite termékkínálatának. Gyakran felmerül az igény speciális felhasználói követelményeket teljesítő vagy szabvány szerint működő pl. vasérc redukáló, szén/koksz minősítő eljárásnak megfelelő kemencék iránt.

Ha a felhasználónak szabvány szerinti, pl. AMS 2750E vagy NADCAP követelményrendszer szerinti hőkezelési eljárásokat kell alkalmaznia, akkor a Carbolite cég rendelkezik már tapasztalattal és felkészültséggel, hogy standard készülékek módosításávak vagy egyedi kialakításával megfeleljen a követelményeknek.

A leggyakoribb egyedi felhasználói igény egy standard készülék méretének ill. hőmérsékletének módosítása.

Ha a standard készülékek között nem találja meg pontosan azt a kemencét, amelyet keres, akkor forduljon hozzánk bizalommal.

 

Néhány példa az egyedi kialakítású kemencékre

Az alábbiak néhány példát mutatnak be a Carbolite cég által készített sok egyedi kialakítású kemence közül.

Ez a többszörös csőkemence 4 db 1200°C-os GHA 12/450 típusú csőkemencéből áll, melyek mindegyike fűtött hossza 450mm és közös tartókeretbe van elhelyezve. Mindegyik kemence különálló 8-szegmensben programozható hőmérsékletszabályozóval, túlhevülés elleni védőkapcsolóval és RS232 adatcsatlakozással rendelkezik. A kemencék betöltését manuálisan végzi a felhasználó.


Repülőgépek szenzorai gyorsított öregítési tesztjére szolgáló öt azonos termo-ciklikus kemence egyike.

E teszt során a minták 1100°C hőmérsékletnek is ki vannak téve. Ezek a 1200°C hőmérsékletű 3-zónás kemencék mintabeviteli egységgel is fel vannak szerelve, mely a kb. 2mm átmérőjű szenzorokból akár 15 db-ot is képes egyszerre a kemencecsőbe helyezni, ott 30 percig felfűteni, majd onnan kihúzva újra szobahőmérsékletre hűteni. S mindezt 4000-szer!

A kemence kialakítása a standard TZF-12-38-400 csőkemence módosításából származik.


Ez a 900°C hőmérsékletű tégelyes kemence egy anyagvizsgálati egyetemi tanszék számára készült.

A kemence kialakítása 10 - 15 kg alumínium 8 literes tégelyben történő megolvasztását teszi lehetővé. 8-szegmensű programozható hőmérsékletszabályozóval és túlhevülés gátló védőkapcsolóval van felszerelve.

A megolvadt alumínium kiöntését hidraulikus emelő-billentő szerkezet teszi lehetővé.


Ez a gömbalakú kamrájú, megdönthető és felnyitható kemence arra készült, hogy benne egy 250 mm átmérőjű reakcióedényt max. 1100°C hőmérsékletre lehessen melegíteni.

A kemencetest 45 ill. 90 fokban megdönthető, ebben az állásban rögzíthető és felnyitható a reakcióedény kivételéhez és behelyezéséhez. Biztonsági kapcsoló kikapcsolja a fűtőszálak áramellátását a kemence nyitott állapotában.

A különálló hőmérsékletszabályozó 301 típusú hőmérsékletszabályozót és 2132 típusú túlhevülés gátló szabályozót tartalmaz.


Ez a 1100°C hőmérsékletű forgó csőkemence nemesfémtartalmú katalizátorok iners atmoszférában történő kezelésére készült. 

A kemence vezérlése és az adatok rögzítése PLC (process logic control) érintőképernyő útján történik.

A minta bevitele, kezelése és ürítése mindvégig iners atmoszférában történik. A felnyitható kivitel egyszerűsíti az izzítócsövek cseréjét.


Ez az 1100°C hőmérsékletű forgó csőkemence kétféle adagolóegységgel is fel van szerelve: egy csigás és egy vibrációs adagolóval.

A feldolgozott anyag összegyűjtése iners atmoszférában történik. A kemencét hidroxi-apatit alapú, szintetikus csontpótló anyagok gyártására használják. Ezek a prozézisek számos előnnyel bírnak a természtes eredetű csontpótló anyagokkal szemben.

A kemence felhajtható kialakítása egyszerűsíti az izzítócsövek cseréjét.


Két azonos légkeringetéses kemence készült egy cég ‘centre of excellence’ egysége számára. A kemencék kialakítása a Nadcap AMS 2750E hőkezelési követelményeknek megfelelően történt, működési hőmérsékletük 300°C - 1100°C közötti.

Mindkét kemence függőlegesen nyíló ajtóval és alkalmas mintabeöltési segédeszközökkel van felszerelve. A légkeringetésű ventilátor gyors és egyenletes melegítést biztosít a felfűtés konvekciós szakaszában.


Ez a TZF 12/65 csőkemence módosításával kialakított 1200°C-os 3-zónás csőkemence vízhűtésű köpennyel van felszerelve, mely mindhárom zóna egymástól független hűtését biztosítja. Ezek felgyorsítják a kemence lehűlését.

A 8-szegmensű programozható hőmérsékletszabályozó RS232 adatcsatlakozóval is el van látva.


  • Sínen mozgatható 2 db 3-zónás csőkemence hőmérsékletgradiens kialakításához összeilleszthető, de egymástól függetlenül is működtethető
  • Az egyik kemence fűtött hossza 600 mm, a másiké 400 mm
  • 45 mm átmérőjű kvarc izzítócső illeszthető beléjük

Ezt a nagy térfogatú, 1150°C-os kemencét 100 kg kerámiapor grafit mátrixban történő szinterelésére alakították ki, mely eljárás csiszolókorongok gyártását szolgálja.

A nagy, Inconel anyagú retortában nitrogén/hidrogén redukáló gázkeverék van, a hőmérséklet homogenitását 3-zónás hőmérsékletszabályozó és sugárzásvédők biztosítják.

A képen látható modell tetejét a gyors lehűtés érdekében még fel is lehet nyitni. Más típusok esetében utánégető van beépítve kerámiák kötőanyagai kiégetéséhez.A 4-ágú átfuttató kemencét általában platinahuzalok temperálására/megeresztésére használják 500°C és 1250°C közötti hőmérsékleten.

A kemence 3-zónás hőmérsékletszabályozással van felszerelve, és mindegyik zónát egy-egy független túlhevülés elleni kapcsoló véd.

Az egymástól független áramlásszabályozók lehetővé teszik, hogy a 4 ágba jutó inert gázmennyiségek külön-külön állíthatók be és szabályozhatók.


Négy párhuzamos kemencesor, mindegyike 1-1 1100°C-os edző és 600°C-os temperáló kemencepárból áll.

A gyártósor sebészeti szikék acélpengéjének előállítására szolgál.


Ezt a kupolás kemencét repülőgépek turbinalapátjai argon atmoszférában történő felületkezelésére használják.

A repülőgépek számára gyártott modern nikkelalapú szuperötvözetből álló, különösen hatékony nagynyomású turbinalapátokat speciális tartókeretben helyezik a kemence retortájába, hogy ott iners atmoszférában hőkezelésnek vessék alá.


Max. 1050°C hőmérsékletű kupolás kemencerendszer repülőgéphajtóművek gázturbina lapátjai felületkezelésére.

A rendszer több tűzhelyes kemencéből, retortákból és hűtőegységből áll.


Két tűzhelyes kemencéből, retortából és hűtőegységből álló rendszer.

A kemencét akkumulátor gyártó cég használja kerámiák iners gáz atmoszférában történő szinterelésére.


Ezt a forgatható tűzhelyű kemencét jegygyűrűk készítésére használják. Az arany nyersformát (kompaktot) szinterelik itt, hogy javítsák a nemesfém megmunkálhatóságát.

Aranyport töltenek présformába és szögletes keresztmetszetű gyűrű alakjára préselik. Ez a kompakt.

Ezeket kompaktokat azután 95:5 arányú nitrogén:hidrogén gázkeverékben kb. 750°C - 800°C hőmérsékletre melegítik 24 órán át. 3-zónás hőmérsékletszabályozás biztosítja az eljáráshoz szükséges hőmérséklethomogenitást.


Ez a max. 1300°C és 1200°C munkahőmérsékletű csőkemence hidrogén és korrozív atmoszférában végzett CVP (chemical vapour deposition) kutatási feladatokhoz van kialakítva. A kemence alján lévő gázellátórendszer tömegáramszabályzókkal vezérli a széndioxid, szénmonoxid, nitrogén, hidrogén és kéndioxid betáplálását. Beépített kürtő szolgál az elszívórendszer szellőztetésére.

3-zónás Eurtherm 3508P1 kaszkád-hőmérsékletszabályozó gondoskodik a 500mm fűtött hosszúságú csőkemence hőmérséklethomogenitásának növeléséről. A gáz és hőmérséklet adatok internet explorer hozzáférésű szoftver által vezérelt Siemens TP 1778 színes HMI érintőképernyőn jelennek meg.

A kemence sínre van helyezve, így a 150mm átmérőjű és 500mm fűtött hosszúságú kvarc izzítócsövet az alkalmazási helyekre lehet mozgatni.


Ez a max. 1150°C hőmérsékletű forrasztókemence arra szolgál, hogy a felhasználó manuálisan betolhassa a 100% nitrogénnel vagy 100% hidrogénnel elárasztott kemencébe a termékét.

A kemence be- és kimeneti zárólapját gázfüggöny védi, mely automatikusan bekapcsolódik a zárólapok nyitásakor. Ez csupán egyik eleme a biztonsági körök sorozatából álló, jól átgondolt gázellátórendszernek.

A készülék kialakítása csőkemencén alapul, melynek ‘forró’ zónájában előbb melegítik a terméket, majd vízhűtésű zónába tolják át, hogy lehűljön.


Mindegyik Carbolite kamrás kemence mikrokapcsolóval van felszerelve, mely azonnal lekapcsolja a fűtőelemeket, ha kinyitják a kemenceajtót. A kerámiaanyagok magas hőmérsékleten történő kezelésekor az ajtó nyitása azonban hősokkot okozva tönkre teheti a mintákat.

Ennek a 1500°C-os RHF 15/35 kemencének az ajtaja - a felhasználó kívánságára - olyan zárral van ellátva, mely megakadályozza az ajtó nyitását, míg a programozható hőmérsékletszabályozó azt meg nem engedi.


  • Max. munkahőmérséklet: 1600 °C
  • Fűtött hossz: 300 mm
  • Max. mintasúly: 8 kg
  • A minta automatikusan jut be a fűtött zónába, amikor a minta hőeleme eléri az 1400 °C hőmérsékletet, 2 órán át marad ott, majd a ventilátorokkal hűtött 'quench' zónába kerül. A ciklus megismétlődik, mihelyst a a minta hőeleme hőmérséklete 100 °C alá csökken.


A 4-ágú átfuttató kemencét általában platinahuzalok temperálására/megeresztésére használják 500°C és 1250°C közötti hőmérsékleten.

A kemence 3-zónás hőmérsékletszabályozással van felszerelve, és mindegyik zónát egy-egy független túlhevülés elleni kapcsoló véd.

Az egymástól független áramlásszabályozók lehetővé teszik, hogy a 4 ágba jutó inert gázmennyiségek külön-külön állíthatók be és szabályozhatók.


Ezt a max. 1700°C hőmérsékletű, kettős tűzhelylapos és emelőszerkezetes kemencét bór-nitrid SAPI & ESAPI (enhanced small arms protective insert: lövedékálló védő) lapok szinterelésére alakították ki.

A kettős tűzhelylapos kialakítás lehetővé teszi az egyik tűzhelylap betöltését il. kiürítését, s közben a másik tűzhelylap kemencébe való helyezését. Ez gyorsabb és termelékenyebb mintafeldolgozást biztosít, s még energiamegtakarítást is eredményez.

Az ilyen kemencéket gyakran liftes kemencéknek is nevezik. Ideális megoldást nyújtanak nagy tömegű és magas hőmérsékletű ipari folyamatok megvalósításában.