Melegítőszekrények 30 - 750°C-ig

Példák egyedi kialakítású melegítőszekrényekre

A Carbolite kemencék és melegítőszekrények igen széles választéka ellenére mindig van olyan felhasználói igény, melynek a standard kialakítású berendezések mégsem képesek megfelelni. Ekkor válik fontossá a felhasználó és a gyártó cég közötti közvetlen kapcsolatfelvétel. Különösen az olyan széles termékkörrel és gazdag tapasztalatokkal bíró gyártóval, mint a Carbolite cég.

Rövid idő alatt elkészülhetnek a módosításokra vagy a felhasználó-specifikus új berendezésekre vonatkozó ajánlatok. Ez lehet, hogy csak egy standard készülék kisebb vagy nagyobb méretben vagy magasabb hőmérséklettel történő kialakítását jelenti.

Az is lehet, hogy egy szabványos vizsgálati módszer követelményeit vagy pl. a hőkezelési eljárásokra vonatkozó AMS 2750E vagy Nadcap szabvány előírás szerinti egész munkavégzést kell megvalósítani.

Az ilyen esetekben a Carbolite cég rendelkezik megfelelő tapasztalattal, tudással és technikai lehetőségekkel ahhoz, hogy standard készülékek módosításával vagy teljesen új konstrukció kialakításával a kívánt követelményeknek megfelelő terméket megvalósítsa.

Ha nem találja a termékek között pontosan azt a kemencét vagy melegítőszekrényt, amit keres, akkor forduljon hozzánk bizalommal.

Az alábbi példák a 750°C hőmérséklet alatti készülékek néhány lehetséges módosítását mutatják be.

 


LHT Laboratóriumi magas hőmérsékletű melegítőszekrény egyedi fiókrendszerű mintabevitellel

Ez a 120 liter térfogatú 600°C hőmérsékletű LHT Magas hőmérsékletű laboratóriumi melegítőszekrény egyedi fiókrendszerű mintabevitellel van kialakítva, mely az ajtó nyitása nélkül teszi lehetővé a minták be- és kivételét.

Ez minimalizálja a hőveszteséget, ami azt jelenti, hogy a minta behelyezése után sokkal gyorsabban visszaáll a szekrény beállított hőmérséklete. E megoldás többféle változata is szolgálja már a speciális felhasználói igények kielégítését.


3-kamrás melegítőszekrény-rendszer

3 melegítőszekrényből álló integrált rendszer D típusú műszerezettséggel végrehajtott AMS 2750E Class 2 (±5°C) hőkezelés végrehajtásához.

Ez a 3-kamrás hőkezelőrendszer repülőgépmotorok üzemanyagellátása vezérlőegységét gyártó cég számára készült.

A közös állványra szerelt 3 melegítőszekrény mindegyike max. hőmérséklete 300°C, hőmérsékletszabályozása és ventilátoros légkeverése egymástól független lehet.

Az egységek közösen használják az UKAS által kalibrált, Ethernet csatlakozással bíró, 6-csatornás digitális rekordert.


Utóégetővel felszerelt, egyedi kialakítású HTMA 6/350 melegítőszekrény

350 liter térfogatú, 600°C hőmérsékletű, termikus utóégetővel felszerelt HTMA Magas hőmérsékletű, védőgázos melegítőszekrény nukleáris kutatási alkalmazásokhoz.

Tömegáramszabályozó felügyeli az inert gázáramot, a teljes folyamatot pedig digitális rekorder vagy DAQ (digital acquisition device) regisztrálja.

A melegítőszekrény és az utóégető is fel van szerelve túlhevülés elleni védőkapcsolóval.


Melegítőszekrény kőolajipari alkalmazásokhoz, a minták elölről és felülről helyezhetők be

Ebbe a 250°C hőmérsékletű, ventilátoros légkeverésű melegítőszekrénybe a minták elölről és felülről helyezhetők be. A kőolajipari furatminták hőkezelésére szolgál.


ISO 3 osztályú tisztatér használatra módosított GP450A melegítőszekrény

Egy 450 liter térfogatú, 300°C hőmérsékletű GP 450A Általános felhasználású ipari melegítőszekrény módosításával jött létre ez az ISO 3 osztályú tisztatér környezetben való munkára alkalmas melegítőszekrény.

A tisztatér környezetből beszívott levegő a melegítőszekrényben kering, majd a tisztatéren kívüli környezetbe fúvódik le.

A melegítőszekrény szintetikusan gyártott csontpótlási anyagok kiindulási anyagai szárítására szolgál.


ISO 3 osztályú tisztatérben használható 400 °C hőmérsékletű átadó-melegítőszekrény

Orvosi eszközöket gyártó cég ISO 3 osztályú tisztatér laboratóriuma falába illesztett egyedi kialakítású 400°C hőmérsékletű átadó-melegítőszekrény.

A 3-zónás hőmérsékletszabályozásnak köszönhetően állandó, stacioner körülmények között a 400°C hőmérséklet időbeli stabilitása jobb, mint ±1°C, térbeli homogenitása pedig jobb, mint ±5°C a majdnem egy méter hosszú átadókamrában.

Ez a melegítőszekrény speciális mintabeviteli rendszer tartóira függesztett érsebészeti stent-ek hőkezelésére szolgál.


GPC 12/36 kemence katalitikus utánégetővel

Ez a GPC12/36 Általános felhasználású kemence katalitikus utánégetővel van kiegészítve, hogy kezelni lehessen a minták polietiléntartalmától származó erősen kormozó égéstermékeket.

Ez a 36 literes kemence csupán egy példa a sok közül, melyekben kiegészítő katalitikus utánégetővel semlegesítik az egyéb esetben a kéményen át távozó füstgázokat. Így jelentősen csökken a füstgázok részecske- és károsanyagtartalma. A katalizátort károsító magas hőmérséklet megakadályozása érdekében az átszívott levegő mennyisége a hőmérséklettől függően szabályozott, így a GPC melegítőszekrény hőmérséklete általában 1200°C-ra korlátozva van.

A kemence és az utánégető is fel van szerelve túlhevülés elleni védőkapcsolóval. Manuális kapcsolóval állítható be a magas vagy alacsony mértékű elszívás.


Szilikon-hidrogél kontaktlencsék keményítésére egyedileg kialakított kemence

Védőgázos, max. 200°C hőmérsékletű, szakaszos üzemmódú kemence szilikon-hidrogél kontaktlencsék keményítéhez optimalizált kiépítésben.

Figyelmeztető kijelző mutatja, hogy a kezelés folyamatban van-e még vagy már befejeződött. Az öblítő- és reakciógázok egymással összehangolt adagolását teljesen automatizált szabályozórendszer biztosítja az oxigéntartalom mérése alapján.

Egy független hőmérsékletmérő védi a készüléket és a mintákat a műszaki meghibásodás vagy téves beállítás okozta túlhevüléstől.

A kemence a felhasználó által választott színre van festve.


300°C hőmérsékletű termoplasztikus előmelegítőszekrény

Ezt a termoplasztikus (hővel lágyító) előmelegítőszekrényt bevonatoló kemencével való közös használatra alakították ki.

Ez a max. 300°C hőmérsékletű melegítőszekrény termoplasztikus (hőre lágyuló) lemezek előmelegítésére szolgál, miután majd vákuumformázzák őket vagy bevonatot készítenek belőlük. A bevonatoló kemencékhez hasonlóan ezt a melegítőszekrényt is gyakran használják végtagprotézisek gyártásához.


Termoplasztikus bevonatoló kemence

Ezt a bevonatoló kemencét termoplasztikus lemezek hőformázására alakították ki. Ennek során a formára felhelyezik az előmelegített termoplasztikus lemezeket, majd ezek a további melegítés hatására ráolvadnak a formára és felveszik annak alakját.

Ezt az eljárást gyakran használják végtagprotézisek gyártásához.


Kettős GP200B ipari szárítószekrény

Egy repülőgépgyártó cég számára gyártott kettős GP220B ipari szárítószekrény két Általános felhasználású melegítőszekrényt tartalmaz. A két standard melegítőszekrény közös állványba van szerelve.

Mindegyik melegítőszekrény hőmérséklete külön van szabályozva, és külön túlhevülés elleni védőkapcsolóval ill. az elszívott levegőt felső kéményen kivezető elszívóventilátorral van felszerelve.

A két melegítőszekrény viszont közösen használja a több-csatornás digitális rekordert.


4-ágú átfuttató kemence vezetékekhez és acélsodronyokhoz

A 4-ágú átfuttató kemencét általában platinahuzalok temperálására/megeresztésére használják 500°C és 1250°C közötti hőmérsékleten.

A kemence 3-zónás hőmérsékletszabályozással van felszerelve, és mindegyik zónát egy-egy független túlhevülés elleni kapcsoló véd.

Az egymástól független áramlásszabályozók lehetővé teszik, hogy a 4 ágba jutó inert gázmennyiségek külön-külön állíthatók be és szabályozhatók.


Szállítószalagos, 300°C hőmérsékletű kemence alumíniumtömbök melegítéséhez

Ezt a szállítószalagos, 300°C hőmérsékletű kemencét alumíniumtömbök előmelegítéséhez alakították ki préselt alumíniumszálak automatizált gyártósorában.

Az előmelegített tömböket azután robot szállítja el a következő feldolgozási lépéshez.