PDS - Szinterelő kemence

Termékismertető PDF
Close

Nyelv:

PDS 120 MO/14

A PDS kemence hasznos térfogata 25, 120 és 250 liter lehet. Speciális kialakítása révén egyetlen kemencében végezhető el mind a debinding, mind pedig a szinterelés eljárása.

Beépített molibdénum retorta és speciális gázelvezetés védi a fűtőelemeket a debinding során keletkező összes gáznemű mellékterméktől. A fűtőelemek és a sugárzásvédők molibdénből is készülnek. A rendszert kettősfalú, vízhűtésű köpeny veszi körül, ami biztosítja a készülékház alacsony külső hőmérsékletét. Az utánégetőbe vezető csövek fűtöttek, hogy így megakadályozzák a kötőanyag és más melléktermék kondenzálódását a kimenő gázelvezetőkben. A debinding eljárás általában kis túlnyomás alatt megy végbe, kérésre parciális nyomás alatt működő kemence is kialakítható. Ebben az esetben a kemencébe épített speciális olajszivattyú szívja ki a gáznemű melléktermékeket a kemencéből és juttatja őket az utánégetőbe.

A kötőanyag kivonása (debinding) után a kemence hőmérséklete max. 1450 °C-ig emelhető a szinterelés elvégzéséhez. A szinterelés történhet vákuum, parciális nyomás vagy kis túlnyomás alatt is. A rendszer teljesen automatizált működésű, biztonsági berendezései révén akár 100 % tisztaságú hidrogénatmoszfárában is működtethető. A működtetés és a folyamat vizuális követése érintőképernyőn történik.

Kétféle üzemmód lehetséges: a manuális üzemmódban mindegyik paraméter (pl. szelepek nyitása, áramlásszabályozók beállítása, stb.) igény szerint módosítható, az automatikus üzemmódban a kemence a felhasználó által előre megadott programot hajtja végre. Még az automatikus végrehajtás megkezdése előtt a rendszer leszívást, szivárgásellenőrzést és túlnyomástesztet végez. Csak mindhárom teszt sikeres elvégzése után indul a program. Hiba észlelése esetén a rendszer azonnal biztonsági állapotba kerül, ez reaktív gázok használata esetén különösen fontos.

Különböző adagoló és szabályozó berendezések felügyelik a gázellátást. A kívánt vákuumszinttől függően különböző vákuumrendszerek alakíthatók ki. A három fűtési zóna mindegyikének hőmérséklete egyedileg szabályozható - biztosítva így a lehető legjobb hőmérséklethomogenitást. A PDS kemence egyértelmű előnye, hogy egyetlen kemencében elvégezhető a debinding és a szinterelés eljárása. A vákuum és a gázelvezetés gondos kialakítása egyedülálló megoldást nyújt ehhez az alkalmazáshoz.

Alapkiépítés jellemzői

  • debinding és szinterelés egy menetben
  • debinding parciális nyomás alatt
  • lehető legtisztább (6.0 (99,9999%) vagy jobb) és pontosan definiált gázatmoszféra
  • hidrogén parciális nyomás alatti üzemmód kérésre
  • poralakú mintákhoz is alkalmas, pontosan vezérelt (vákuum) leszívási sebességek
  • teljesen automatikus működtetés
  • adatrögzítés a minőségbiztosításhoz

Műszaki jellemzők

A PDS kemencében három fűtőzóna található: az egyik a kemence ajtajában, a másik kettő a köpenyében van. A fűtés ilyen egyedi kialakítása jobb mint ± 5 K mértékű hőmérséklethomogenitást biztosít -a hőmérsékleteloszlás függ a nyomástól és a bevezetett gázoktól is. A fűtőelemek anyaga molibdén, ugyancsak molibdén a több, beépített hősugárvédő lemez. A kemence ajtaját sűrített levegő működtetésű szelep zárja le. Kapcsolók felügyelik az ajtó nyitott vagy zárt helyzetét. Az utánégetőt propángázzal és sűrített levegővel kell táplálni, hogy a debinding eljárás során keletkező összes gáznemű mellékterméket elégesse.

Kérésre gyors lehűtőegység is beépíthető a kemencébe. Ebben az esetben a kemencéből kiszívott gáz vízhűtésű hőcserélőn vezetődik át. A hőcserélő hűtőcsöveit a köpeny vízhűtésű hűtőcsövei hűtik le. A lehűtött gáz visszavezetődik a kemencébe. E zárt keringésű hűtőrendszer minimálisra csökkenti a lehűlés idejét és a gázfelhasználást is.

Műszaki változtatás és tévedés joga fenntartva.