HTBL GR - Alultöltős kemencék, grafit szigeteléssel

Termékkatalógus Termékismertető PDF
Close

Nyelv:

A HTBL GR kemence grafit szigetelésű és grafit fűtőelemes, magas hőmérsékletű alultöltős kemence (HTBL: high temperature bottom loading).

Térfogata 50, 80 és 200 liter. A HTBL GR típus grafit szigetelő lemeze és grafit fűtőeleme max. 2200 °C vagy kérésre akár 3000 °C hőmérséklet elérését teszi lehetővé.

A HTBL típusú alultöltős kialakítás egyik nagy előnye a kemence könnyű betöltése és kiürítése. A kemencealj lesüllyeszthető és előre kifordítható, így a minta és a hasznos tér minden oldalról szabadon hozzáférhető. A minta betöltése így nagyon felhasználóbarát, különösen érzékeny mintákhoz is alkalmas. A minta hőmérsékletét mérő további hőelemek is elhelyezhetők a hasznos tér kiválasztott helyein. Retorta is alkalmazható. A kemencealj süllyesztése és emelése teljesen automatikusan történik egy hidraulikus kar segítségével. Miután a kemencealj elérte legalsó helyzetét, a betöltő platform derékszögben manuálisan kifordítható a minták kivételéhez és a kemence újbóli feltöltéséhez.

Nitrogén, argon és hidrogén gázok tiszta vagy kevert formában is használhatók. A gázok kis túlnyomással vagy 10 és 1000 mbar között szabályozható parciális nyomással alkalmazhatók. A parciális nyomás adott gázáramot biztosít a kemencén keresztül. Levegővel vagy tiszta oxigénnel történő működtetés nem lehetséges.

A gázok bevezetését különböző adagoló- és szabályozóberendezések felügyelik. A hőmérséklet a specifikált tartományon belül egyedileg állítható be, a kemence kialakítása mindig a legjobb hőmérséklethomogenitást biztosítja.

Alkalmazási példák

"debinding", elszenesítés, fém fröccsöntés (MIM: metal injection molding), forrasztás, gázmentesítés, keményítés, keményforrasztás, kerámia fröccsöntés (CIM: ceramic injection molding), megeresztés, pirolízis, Quenching, rapid prototyping, szárítás, szilíciumozás, szintézis, szinterelés, szublimálás, temperálás

Alapkiépítés jellemzői

  • grafit kemencével érhető el a lehető legmagassabb hőmérséklet
  • hidrogén parciális nyomásán alapuló működtetés kérésre
  • poralakú mintákhoz is alkalmas, pontosan vezérelt (vákuum) leszívási sebességek
  • teljesen automatikus működtetés
  • adatrögzítés a minőségbiztosításhoz

Műszaki jellemzők

HTBL GR magas hőmérsékletű alutöltős kemence belülről
  1. fűtőelemek
  2. vízhűtésű áramcsatlakozás
  3. mozgatható kemencealj
  4. készülékház
  5. aljlemez

A HTBL GR alultöltő kemence grafitból álló egyetlen fűtési zónát tartalmaz. A kemencepalást fűtését szoftver vezérlésű hőmérsékletszabályozó és túlhevülés elleni második hőelem szabályozza. A palást fűtését a kemence tetején rögzített és a palást körül elhelyezett több grafitrúd végzi. Grafittöltet szolgál szigetelésként. Az egész kemencét vízhűtésű köpeny veszi körül.

A kemence betöltése és kiürítése, a zárókapcsok működtetése manuálisan történik. A vákuum izzítócsövek behelyezése/kivétele is manuális feladat. E két lépéstől eltekintve a kemence összes további mozgása teljesen automatizált. A kemencealj süllyesztése és emelése teljesen automatikusan történik egy hidraulikus kar segítségével. Miután a kemencealj elérte legalsó helyzetét, a betöltő platform derékszögben manuálisan kifordítható a minták kivételéhez és a kemence újbóli feltöltéséhez. Az automatikus vezérlés különösen alkalmassá teszi a kemencét ipari alkalmazásokra és nagyüzemi eljárásokra.

A grafit szigetelésű HTBL kemence pirométerrel és "sliding" hőelemmel van felszerelve. Retorta is alkalmazható. A grafit ugyan nagyon sokoldalúan felhasználható anyag a magas hőmérsékletű kemencék építésénél, ám ha a minta szénre érzékeny, akkor fém kivitelű kemencét kell alkalmazni.

Műszaki változtatás és tévedés joga fenntartva.