HBO - Kupolás kemence, fém szigeteléssel

Close

Nyelv:

A kerámiaszál nélküli, fémszigetelésű kupolás kemencék (HBO: Haubenofen) kiválóan alkalmasak legalacsonyabb üzemi nyomások létrehozására. E vákuumképesség révén a legtisztább gázatmoszférák valósíthatók meg.

A fémszigetelésű HBO kemencék wolfram vagy molibdén fűtőelemeket és szigetelőlemezeket tartalmaz. Mindkét anyag jellemzője a legalacsonyabb gőznyomás, még magas hőmérsékleteken is. Ez teszi lehetővé a nagytisztaságú gázokkal történő vagy a lehető legjobb vákuum alatti hőkezelést. Akár a legmagasabb hőmérsékleteken végzett hőkezelés sem károsítja a fűtőelemeket vagy a szigetelő anyagot. A fűtőelemekkel azonos anyagú sugárzásvédők biztosítják a hőszigetelést, mely így kerámiaszálat nem tartalmaz.

Kétféle HBO kemence szerezhető be: a molibdén fűtőelemekkel és sugárzásvédőkkel felszerelt 1600 °C-ig alkalmazható; a wolfram anyagú pedig 2200 °C-ig.

Nitrogén, argon és hidrogén gázok tiszta vagy kevert formában (kérésre további gáztípusok) is használhatók. A gázok kis túlnyomással vagy 10 és 1000 mbar között szabályozható parciális nyomással alkalmazhatók. A parciális nyomás adott gázáramot biztosít a kemencén keresztül.

A csak fémes kialakítás miatt a HBO kemencében elérhető végvákuum a nagyvákuum tartományban van (jobb, mint 5 x 10-6 mbar). Igény esetén ultra-nagyvákuum is biztosítható különböző vákuumpumpák beépítésével. A gázok bevezetését különböző adagoló- és szabályozóberendezések felügyelik. A három fűtő zóna mindegyikének hőmérséklete külön szabályozható, fenntartartva így a legjobb hőmérséklethomogenitást.

Alkalmazási példák

"debinding", edzés, elszenesítés, fém fröccsöntés (MIM: metal injection molding), forrasztás, gázmentesítés, keményforrasztás, kerámia fröccsöntés (CIM: ceramic injection molding), megeresztés, pirolízis, Quenching, rapid prototyping, siliconization, szárítás, szintézis, szinterelés, szublimálás, temperálás

Alapkiépítés jellemzői

 • lehető legtisztább (6.0 (99,9999%) vagy jobb) és pontosan definiált gázatmoszféra
 • lehető legjobb vákuum
 • gyors felfűtési és lehűtési egység kérésre
 • hidrogén parciális nyomásán alapuló működtetés kérésre
 • poralakú mintákhoz is alkalmas, pontosan vezérelt (vákuum) leszívási sebességek
 • bizonylattal ellátott biztonsági egység éghető és mérgező gázok használatához
 • teljesen automatikus működtetés
 • adatrögzítés a minőségbiztosításhoz

Opciók (már a rendeléskor megadandók)

 • vákuumrendszer elő-, finom- vagy nagyvákuum alatti működtetéshez
 • szoftver a teljesen automatikus működtetéshez, adatkövetéshez és adatátvitelhez
 • kiépítés egynél több inert gázhoz, retortákhoz, utánégetőkhöz
 • hűtővízrendszer

Műszaki jellemzők


HBO kupolás kemence belülről
 1. gáz be-/kivezetés
 2. gáz ki-/bevezetés
 3. pumpaegység alulról bekötve
 4. hőelemek helye
 5. sugárzásvédő lemezek
 6. fűtőelemek
 7. vízhűtésű köpeny/mozgatható kupola
 8. mintatartó (opció)

A HBO kupolás kemence csak fémes anyagból (wolframból vagy molibdénből) készül, és 9 sugárzásvédő lemezt tartalmaz. A 3 fűtési zóna (palást, fedél, alj) a hőmérséklethomogenitás javítását szolgálja a kemence teljes magasságában ill. a bevezetett gázok előmelegítését teszi lehetővé, ha ez szükséges. A palást fűtése a legnagyobb mechanikai stabilitású. Opcionális fémes retorta is behelyezhető a kemencébe, ha a mintából a fűtőelemeket károsító gázok szabadulnának ki ill. a hőmérséklethomogenitás javítása érdekében.

A HBO kemence kettősfalú, vízhűtésű köpennyel van ellátva. Kérésre mintatartó is kialakítható.

A három fűtési zóna hőmérséklete külön-külön szabályozható és egy további hőelemmel védhető a túlhevülés ellen; így lehetséges a felügyelet nélküli működtetés. Egy opcionális gyorshűtő rendszer jelentősen lerövidíti a lehűlési időt.

Műszaki változtatás és tévedés joga fenntartva.