HTK - Kamrás kemence, fém szigeteléssel

Close

Nyelv:

A Carbolite Gero HTK (Hochtemperatur-Kammerofen) magas hőmérsékletű kamrás kemencék fém szigetelése molibdén vagy wolfram lehet.

A szögletes kialakítás és az előre nyíló ajtó megkönnyíti a betöltést és az ürítést. A HTK kemencék három különböző méretben is beszerezhetők. A legkisebbek 8 és 25 literesek, és jellemzően kutató-fejlesztő laboratóriumok használják őket. A 80 literes kemencéket főleg kísérleti vagy gyártó üzemek alkalmazzák.

Wolfram (HTK W) vagy molibdén (HTK MO) anyagú fémes kemencék a legnagyobb tisztaságú inert atmoszféra és a nagyvákuum (5 x 10-6 mbar) tartományba eső végvákuum elérését teszik lehetővé. Kérésre ultra-nagy vákuum kialakítása is lehetséges. A gyakran alkalmazott gázok: nitrogén, argon, hidrogén vagy gázkeverékek.

A fűtőelemek és a több egymásra rétegezett lemezből álló hőszigetelések ugyanabból a választott fémből készülnek. A gázbevezetés vagy a hőmérséklethomogenitás javítása érdekében retorta is beépíthető. A maximálisan elérhető hőmérséklet HTK W kemence esetén 2200 °C, HTK MO kemence esetén 1600 °C.

Alkalmazási példák

carbon free atmosphere, fém fröccsöntés (MIM: metal injection molding), metallization, szinterelés

Alapkiépítés jellemzői

 • fémes kemencékben érhető el a lehető legtisztább és legpontosabb belső atmoszféra
 • fémes kemencékben érhető el a lehető legnagyobb vákuum
 • adott parciális nyomású hidrogén alatti működtetés is lehetséges
 • poralakú mintákhoz is alkalmas, pontosan vezérelt (vákuum) leszívási sebességek
 • adatrögzítés a minőségbiztosításhoz

Műszaki jellemzők


HTK kemencék belülről
 1. kemenceház
 2. vízhűtésű köpeny
 3. fűtőkazetta
 4. tömítővájat
 5. nyitott ajtó
 6. hőszigetelés

A fűtőelemek a kamra négy oldalán (alul, felül, jobbra, balra) belül találhatók, ez garantálja a kitűnő hőmérséklethomogenitást. Nagyobb térfogatok esetén a kamra hátoldala és az ajtó még további fűtőelemel van felszerelve a kitűnő hőmérséklethomogenitás megtartása érdekében. Mindegyik (HTK W, HTK MO, HTK GR és HTK KE) kamrás kemence vízhűtésű kettősfalú köpennyel van körülvéve, ebben folyik a hűtővíz; ezért is nevezik a HTK készülékeket hidegfalú kemencéknek.

Műszaki változtatás és tévedés joga fenntartva.