HTK KE - Kamrás kemence, kerámiagyapot szigeteléssel

Close

Nyelv:

A HTK KE (Hochtemperatur-Kammerofen) magas hőmérsékletű kamrás kemencék szigetelése kerámiagyapot. Adott oxigénkeverék vagy akár 100% oxigén atmoszférában végzett hőkezelésekre alkalmasak.

A szögletes kialakítás és az előre nyíló ajtó megkönnyíti a betöltést és az ürítést. A HTK KE kemencék hat különböző méretben is beszerezhetők. A legkisebbek 8 és 25 literesek, és jellemzően kutató-fejlesztő laboratóriumok használják őket. A 80, 220, 400 vagy 600 literes kemencéket főleg kísérleti vagy gyártó üzemek alkalmazzák.

A HTK KE kemencék kerámiagyapot hőszigetelésével és CrFeAl fűtőszál fűtőelemeivel elérhető max. hőmérséklet 1350 °C, MoSi2 fűtőelemekkel pedig 1800 °C elérése is kialakítható. Inert gáz alatti működtetés is lehetséges, de ekkor kissé lecsökkent tisztaságú gázatmoszférával kell számolni. A hőszigetelés porózus jellege miatt a vákuum alatti hőkezelés is csak rövid ideig és csak durvavákuum tartományban lehetséges.

Alkalmazási példák

"debinding" levegő alatt, kerámia fröccsöntés (CIM: ceramic injection molding), szinterelés levegő alatt

Alapkiépítés jellemzői

  • adott parciális nyomású hidrogén alatti működtetés is lehetséges
  • levegő vagy 100 % oxigén atmoszférában történő működtetés
  • poralakú mintákhoz is alkalmas, pontosan vezérelt (vákuum) leszívási sebességek
  • adatrögzítés a minőségbiztosításhoz

Műszaki jellemzők


HTK KE kemencék belülről
  1. kemenceház
  2. vízhűtésű köpeny
  3. fűtőkazetta
  4. tömítővájat
  5. nyitott ajtó
  6. hőszigetelés

A fűtőelemek a kamra négy oldalán (alul, felül, jobbra, balra) belül találhatók, ez garantálja a kitűnő hőmérséklethomogenitást. Nagyobb térfogatok esetén a kamra hátoldala és az ajtó még további fűtőelemel van felszerelve a kitűnő hőmérséklethomogenitás megtartása érdekében. Mindegyik (HTK W, HTK MO, HTK GR és HTK KE) kamrás kemence vízhűtésű kettősfalú köpennyel van körülvéve, ebben folyik a hűtővíz; ezért is nevezik a HTK készülékeket hidegfalú kemencéknek.

Műszaki változtatás és tévedés joga fenntartva.