LHT GR - Laboratóriumi kemence, grafit szigeteléssel

Close

Nyelv:

Az egyedülálló LHT magas hőmérsékletű laboratóriumi kemencéket kompakt felépítés jellemzi (LHT: high temperature laboratory furnace). Az LHT kemence tökéletes a laboratóriumi kutató-fejlesztő munkához.

Az LHTG típus grafit sugárzásvédő lemezt és fűtőelemet tartalmaz. Az elérhető max. hőmérséklet 2200 °C, ám kérésre 3000 °C elérése is kialakítható. Az LHT kemence hengeres hasznos térfogatát fűtőelemek és szigetelés veszik körül. A fűtött kamra vízhűtésű köpenybe van beépítve. A kis térfogat miatt az LHT kemence különösen ideális kis mennyiségű mintákhoz és csak minimális a helyigénye.

Az egész berendezés - a kemence és a szoftver vezérelte elektromos kapcsolószekrény - egyetlen állványra van szerelve. Az állvány görgői révén az egész rendszer könnyen mozgatható. Az LHT kemence kiválóan alkalmas laboratóriumi hőkezelési eljárások végrehajtására, pl. egyetemeken vagy ipari kutatóintézetekben.

A kicsiny méretek és az egyszerű működtetés költséghatékony készüléket eredményez - a hőmérséklethomogenitás vagy az atmoszféra tisztasága bárminemű korlátozása nélkül. Ráadásul a hengeres kialakítás nagyszerűen alkalmas nyomás alatti hőkezelési eljárásokra. Igény esetén a kemence felszerelhető akár 100 bar nyomáson végzett biztonságos munkához szükséges minden szabályozó egységgel.

Az LHTG kemencék fűtőelemei és sugárzásvédő lemezei grafitból készülnek. A hőmérsékletet pirométer méri. Túlhevülés elleni opcionális hőelem is beépíthető, mely különösen felügyelet nélküli működtetésnél ajánlott. Argon atmoszférában max. 3000 °C hőmérséklet is elérhető. Ekkor kötelező a hőmérséklet pirométerrel történő mérése, szobahőmérséklet közelében azonban, ahol hősugárzás nincs még és így a hőmérsékletet a pirométer nem képes mérni, szükséges egy betólható hőelem alkalmazása is a kezdeti hőmérsékletek mérésére.

Alkalmazási példák

"debinding", elszenesítés, fém fröccsöntés (MIM: metal injection molding), gázmentesítés, keményforrasztás, pirolízis, rapid prototyping, siliconization, szárítás, szintézis, szinterelés, temperálás

Alapkiépítés jellemzői

 • laboratóriumi használatra alkalmas kompakt kialakítás
 • lehető legjobb vákuum
 • vákuum < 5x10-6 mbar
 • parciális nyomás 10 – 1000 mbar
 • túlnyomás akár 100 bar-ig lehetséges
 • magashőmérsékletű, grafit felültöltő egység ("toploader") 3000 °C-ig
 • kérésre hidrogén parciális nyomása alatti működtetés
 • poralakú mintákhoz is alkalmas, pontosan vezérelt (vákuum) leszívási sebességek
 • adatrögzítés a minőségbiztosításhoz

Műszaki jellemzők


LHT laboratóriumi kemence belülről:
 1. vízhűtésű köpeny
 2. fűtőelemek
 3. fedél, manuális működtetésű
 4. hőelem
 5. sugárzásvédő fedélnél
 6. sugárzásvédők köpenynél
 7. összekötő gyűrű

Az LHT kemencék kis térfogatuk miatt csak egyetlen fűtési zónát tartalmaznak. A kemencepalást hőmérséklethomogenitása jobb, mint ± 10 K. Ez a hőmérséklethomogenitás a fűtőelemek gondos gyártásának és elhelyezésének köszönhető.

Az LHTG kemencék csak grafit anyagú fűtőelemet és sugárzásvédő lemezt tartalmaznak. Ha max. 3000 °C hőmérséklet elérése szükséges, akkor speciálisan kell kialakítani a grafit szigetelőrétegeket és vastagságukat, hogy azok ellenálljanak az extrém magas hőmérsékletnek. Ekkor a hálózati teljesítményfelvételt is megfelelően kell illeszteni, hogy a 3000 °C hőmérséklet gyors felfűtéssel legyen elérhető. Vízhűtésű köpeny veszi körül a hengeralakú fűtött kemencét. A kemence alapkiépítéséhez tartozik az összes szükséges vákuum- és elektromos csatlakozás, hőelem és pirométer. A vákuumköpeny kettősfalú és vízhűtésű, vízhűtésűek az elektromos csatlakozások és az áramvezeték is.

A szoftveres vezérlés lehet manuális vagy automatizált változatú. Manuális esetben az összes szelep és pumpa a vezérlő panel gombjai egyszerű lenyomásával működtethető. A gázáram manuális beállítása rotaméterrel történik. Automatizált esetben a működtetés érintőképernyő panel interfészen keresztül történik. A gázáram szabályozását pedig tömegáramszabályozók végzik. A későbbi kiértékelést szolgáló adatrögzítés manuális és automatizált működtetés esetén is lehetséges.

Műszaki változtatás és tévedés joga fenntartva.