Új megoldás a nukleáris hulladék kezelésére

Szén-14 és megkötött trícium kinyerésére speciálisan kialakított két Carbolite Gero MTT kemencét használ a Manchester-i Egyetem Nukleáris Grafit Kutató Csoportja hogy a nukleáris hulladék kezelésére új eljárásokat dolgozzon ki.

Szén-14 és megkötött trícium kinyerésére speciálisan kialakított két Carbolite Gero MTT kemencét használ a Manchester-i Egyetem Nukleáris Grafit Kutató Csoportja (NGRG: Nuclear Graphite Research Group (NGRG) hogy a nukleáris hulladék kezelésére új eljárásokat dolgozzon ki.


Ha az Egyesült-Királyság jelenleg aktív atomerőművei tervezett üzemidejükig működnek, akkor kb. 100 000 t nukleáris grafithulladék igényel majd kezelést.  Ez a nukleáris grafit közepesen veszélyes szintű (ILW: intermediate level waste) hulladéknak minősül majd. Ezen anyagnak a jelenlegi stratégia szerinti földalatti geológiai tárolóban történő hosszútávú majdani elhelyezése igen költséges és időigényes eljárás. 


Mindegyik atomerőmű általában legalább 2000 t nukleáris grafitot tartalmaz nagy tömbök formájában.  Az NGRG kutatási projekt célja ezen anyag térfogata elgázosítással történő csökkentése.  A Carbolite Gero kemencék arra szolgálnak, hogy - laboratóriumi méretekben - meghatározzák ezen eljárás optimális paramétereit: a feldolgozandó anyag méreteit, a szükséges hőmérsékleteket, időket és oxigénkoncentrációkat.


A nukleáris grafit tömböket előbb megfelelő méretűre vágják, majd kerámiacsónakokba helyezve a kemencékben felmelegítik őket.   Magasabb hőmérsékleteken a kemencén átvezetett oxigén hatására a grafit oxidálódik és CO ill. CO­2 keletkezik.  Ez a gázképződés tömegspektrométerrel követhető.


A kemencék katalizátoros égetéses technikát alkalmaznak a szén-14 és a szervesen kötött trícium tiszta, pontos és a szcintilláló közeget nem szennyező kinyerésére.  Speciálisan kialakított manifold optimalizálja a katalizátor teljesítményét.  Max. 20 ml térfogatú minták pontosan mérhetők 38 mm átmérőjű kvarcüveg izzítócsőben.  A kemencék fűtött hossza 850 mm, max. hőmérséklete 1200ºC, és túlhevülés elleni védelemmel vannak ellátva. 


Mindkét Carbolite Gero kemence a minta-specifikus égetési protokoll megvalósítása érdekében 20 szegmensből álló hőmérsékletprofilra képes programozható hőmérsékletszabályozóval ill. fejlett adattárolási és adatátviteli képességekkel van felszerelve.

Vissza az Újdonságok lapra