Szárítási / Izzítási veszteség

AAF-BAL - furnace for loss on ignition tests

Izzítási veszteség (LOI)

Az izzítási veszteség a minta súlyvesztése mérését jelenti, ha olyan magas hőmérsékletre hevítik, hogy ott némely alkotórésze elég vagy elillan. A minta súlyvesztését folyamatosan ellenőrzik a melegítés során, ez pl. üledékek, iszapok, talajok és hulladékok szerves anyagtartalmának meghatározásához szükséges.

A szervetlen anyagtartalom is vizsgálható izzítási veszteség meghatározásával pl, cementben, mészkőben, égetett bauxitban és hőálló anyagokban.

HTMA 6/95 high temperature oven for loss on drying tests

Szárítási veszteség (LOD)

A szárítási veszteség meghatározása a minták nedvességtartalma mérésének általánosan használt módja, bár néha ezt a minta összes illékony anyagtartalmának is nevezik.

A szárítási veszteség rendszerint nem vonatkozik a molekulárisan kötött vízre vagy kristályvízre.

Custom-built retort furnace for thermogravimetric analysis

Termogravimetrikus analízis

Ezt a módszert elterjedten használják az anyagok bizonyos jellemzői meghatározására, melyek bomlás, oxidáció vagy illékony komponensek (pl. nedvesség) távozása miatti súlycsökkenésben vagy -növekedésben nyilvánulnak meg. Termogravimetrikus analízis során a minta súlyváltozását folymatosan kell mérni a hevítés alatt.

A Carbolite Gero cég számos kemencét kínál beépített mérleggel, pl. a AAF-BAL hamvasztókemencét a szerves anyagveszteség, a CWF-BAL izzítókemencét a szervetlen anyagveszteség és a ABA 7/35B kemencét az aszfalt kötőanyagtartalom mérésére. Egyedi kiépítésű készülékek is tartalmazhatnak beépített mérleget a szárítási ill. izzítási veszteség méréséhez és termogravimetrikus analízishez. Ezek néhány példája megtekinthető az egyedi készülékek oldalakon